miercuri, 15 septembrie 2010

Acnee Vulgara: simptome,tipuri,cauze,tratamente - generalitati

Acneea vulgara este o boala comuna de piele caracterizata prin aparitia unor zone de piele rosie(seboree), comedoane (puncte negre si albe), papule, pustule(cosuri), noduli(papule mari) si eventual, cicatrici. Acneea afecteaza mai ales pielea cu cea mai mare populatiei de foliculi sebacei; aceste domenii includ fata, partea superioară a pieptului, si spatele. Acneea severa este inflamatorie, dar, de asemenea, acneea se poate manifesta in forme noninflamatorii, leziunile sunt cauzate de schimbari ale unitatilor pilosebacee(foliculi + fire de par), modificari care necesita stimulare androgena.

Acneea apare cel mai frecvent in timpul adolescentei si, adesea, continua in maturitate. In adolescenta, acneea este de obicei cauzata de o crestere a hormonilor masculini, care are loc la ambele sexe in perioada pubertatii. Pentru majoritatea oamenilor, acneea se diminueaza in timp si tinde sa dispara dupa ce ajung la la varsta de 20 de ani. Nu exista, totusi, nici o cale de a anticipa cat timp va dura sa dispara in intregime, unele persoane vor avea acnee pana la 30, 40 de ani si mai chiar departe.

Unii dintre nodulii mari au fost numiti anterior chisturi si 'acnee nodulochistica' este termenul a fost folosit pentru a descrie cazurile severe de acnee inflamatorie. Chisturile care insotesc acneea chistica pot aparea pe fese, abdomen si zona axilei, sau oriunde in alta parte unde sudoarea se colecteaza in foliculii de par si conductele sebacee. Acneea chistica afecteaza tesutul pielii mai adanc decat o face acneea comuna.

In afara de cicatrizare, efectele sale principale sunt psihologice, cum ar fi stima de sine redusa si, in functie de cel putin un studiu realizat, depresie sau suicid. Acneea apare de obicei in timpul adolescentei, cand oamenii deja au tendinta de a fi nesiguri din punct de vedere social. Tratamentul precoce si agresiv, prin urmare, e sustinut de unii pentru a atenua impactul global asupra oamenilor. Exista multe tipuri de tratamente standard sau alternative.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu